top of page

VILI MUSTALAMPI

REHTORI Vili Mustalampi on Rumba-Akatemian henkinen isä. Hän perusti musiikkikoulun yhdessä veljensä Tero Rantasen kanssa vuonna 2006, ja on toiminut koulussa laulun, tres-kitaran ja ryhmäsoittotuntien

opettajana siitä asti.

 

Opettamisen ja rehtorin velvollisuuksien lisäksi Vili laulaa, soittaa ja säveltää. Hänet tunnetaan monista yhtyeistä kuten Vili Mustalampi, Los Fabulosos ja Pomppulinnan Kreivi. Vilin pääinstrumentit ovat laulu ja tres-kitara, mutta niiden lisäksi hän soittaa kitaraa ja sekä hallitsee kuubalaisessa musiikissa yleisimmin käytössä olevat lyömäsoittimet kuten claves, catá, maracas, conga-, bongó- ja batá-rummut.

 

”Soittaakseen kuubalaista musiikkia pitää oppia, miten noustaan takapotku-kelkan kyytiin. Kun tämä on hallussa, sitten vain ajellaan minne ikinä huvittaa.”

VILI on kokenut opettaja. Rumba-Akatemian ohella hän on kiertänyt Helsingin peruskouluissa pitämässä rumba-tiiviskursseja ja antanut kuubalaisen yoruba-musiikin laulutunteja Sibelius-Akatemian opiskelijoille. Oppilaiden parissa Vili on tunnettu kyvystään löytää uusia lähestymistapoja, jos ja kun opetustilanne sitä vaatii. Vilin tunneilla tulee lämmin, sillä harjoitteita tehdään kaikilla raajoilla, jotta rytmit iskostuisivat kroppaan. Oli kyseessä rumba, son-musiikki tai congo-perinne, Vilin tunneilla sekä soitetaan että lauletaan, kukin taipumuksiensa mukaan, sillä musiikki on aina pyrittävä ymmärtämään kokonaisuutena.

 

”Tavoitteena on oppia tekemään samanaikaisesti kolmea asiaa: esimerkiksi peruspulssia jaloilla, clave-rytmiä

käsillä ja conga-rumpujen melodiaa suulla. Tällöin on hyvät edellytykset soittaa kuubalaista musiikkia

yhdessä muiden kanssa.”

VILI ja Tero kasvoivat kuubalaiseen musiikkiin, sillä heidän isänsä Heikki Lajunen oli Suomen ensimmäisen

son-musiikkiyhtyeen, Septeto Sonin, laulaja. Aikuisiällä veljekset ovat tehneet useita opintomatkoja Kuubaan, jossa he ovat opiskelleet paikallisten mestareiden johdolla Havannan, Matanzazin ja Santiago de Cuban kaupungeissa. Sittemmin myös moni Rumba-Akatemian oppilas on matkannut Santiago de Cubaan tavatakseen Ramonin ja Manolon, Rumba-Akatemian viralliset oppi-isät.

 

Kuuban opintojen lisäksi Vili on opiskellut laulua myös Suomessa Aija Puurtisen, Ritva Eerolan ja Eero Turkan johdolla. Vili on Rumba-Akatemian itseoikeutettu rehtori, sillä hänellä on akateeminen loppututkinto rumbasta: vuonna 2007 hän valmistui Helsingin yliopistosta puheviestinnän kandidaatiksi tutkielmalla, jonka otsikko kuului: "Kuubalainen rumba: rituaalinen viestintämuoto". Tutkielma on luettavissa täällä.

bottom of page