top of page

Clave – kuubalaisen musiikin kompassi


TÄRKEIN rytmi kuubalaisessa musiikissa on clave eli avain. Se kertoo muusikoille musiikin suunnan, se sitoo kaikki instrumentit yhteen ja kaikki kuulevat sen koko ajan – vaikka sitä ei soitettaisi kertaakaan koko kappaleen aikana!

Nykyiset tunnetuimmat muotonsa clave on saanut 1800-luvun aikana son- ja rumbamusiikin kautta. Sen afrikkalaiset juuret tulivat siirtomaa-aikana Latinalaiseen Amerikkaan, ja clave onkin jäänyt keskeiseksi osaksi monia uuden mantereen musiikkeja, muodossa jos toisessa. Maailmalla son-clave on tunnettu juuri salsamusiikin kautta, mutta Kuubassa rumba-clavella on vähintään yhtä suuri asema.

RUMBA-CLAVE:

rumba-clave

SON-CLAVE:

Son-clave

CLAVE-RYTMI ON AINA LÄSNÄ KUUBALAISESSA MUSIIKISSA

Clave on sisäänrakennettu kaikkiin rytmeihin kuubalaisessa musiikissa. Oli kappale salsaa, rumbaa, timbaa, sonia tai jotain niiden väliltä, siinä on aina clave. Ja clavella on suunta. Claven suunta tarkoittaa sitä, miten päin clave on kappaleessa, 2-3 vai 3-2. Tämän suunnan tunnistaminen on täysin opeteltavissa, mutta se vaatii pitkäjännitteistä musiikin kuuntelemista ja harrastamista. Se on monille kuubalaisille yhtä itsestään selvää kuin saunaetiketti suomalaisille. Se on se groove ja ”se jokin”, se tunne mitä ei oikein osaa selittää mutta jonka tunnistaa heti, kun sen kokee. Saunassakin moni ensikertalainen hengittää väärin eikä saa happea tai jopa kuivattelee hikeään pyyhkeeseen. Selitä siinä sitten.

Clave on kuitenkin myös paljon muuta kuin musiikillinen kompassi! Koska clave on jatkuvasti läsnä musiikissa eikä sitä tarvitse erikseen soittaa, sen ääneen soittamisella on aina jokin tarkoitus. Tarkoitus voi olla tietyn soundin tai rytmisen kudelman hakeminen, mutta usein valinnalla on myös symbolinen ulottuvuus: rumba-claven käyttö sitoo musiikin kuubalaiseen rumbaan ja folkloreen sekä cubaníaan eli kuubalaisuuteen. Kun tämän päivän kuubalaisessa musiikissa soitetaan clave ääneen, se onkin useimmiten rumba-clave.

CLAVE-TUTKIMUSTA SUOMESSA

Olen tehnyt aiheesta musiikkitieteellisen analyysityön, jossa tutkin claven esiintymistä ja suuntaa viidellä kuubalaisen musiikin levyllä. Tulokset olivat ennustettavissa, mutta yllättivät silti selkeydellään: 60 kappaleen aikana se kansainvälisesti tunnetuin clave, son-clave, esiintyi vain noin kymmenessä kappaleessa! Lisäksi joka kolmannessa kappaleessa ei soiteta mitään clavea kertaakaan. Poissa ollessaankin, ja erityisesti silloin, clave pitää kuubalaisen musiikin monimutkaiset rytmit kasassa.

Tutkimukseni ”Clave kuubalaisessa música bailable popularissa - Kulttuurinen symboli ja musiikillinen kompassi” on luettavissa täällä

Matias Löyttyniemi / timbero.fi


bottom of page