top of page

Kuubalaisen son-musiikin sielu: Tres-kitara


Pancho Amat

VALTAOSA musikologeista puoltaa teoriaa, että tres-kitara on syntynyt Kuuban itä-osissa 1800-luvun jälkimmäisellä puoliskolla. Pääasiassa kuubalaisessa son-musiikissa käytettävässä soittimessa on kuusi kieltä, jotka ovat kolmessa parissa – tästä nimi Tres, joka on espanjankielen lukusana: kolme.

Tresin parikielet viritetään joko unisonoon tai oktaavin päähän toisistaan. Soittajasta katsoen ylin kielipari on aina oktaavipari, keskimmäinen yleensä unisonossa ja alin joko-tai riippuen soittajan mieltymyksistä. Yleisimmin käytetyt viritykset ovat: G – C – E, G – H – E ja A – D – F#.

TRES-KITARAN SUURIMMISTA TAITAJISTA

Tänä päivänä tres-kitara yhdistetään ehkä helpoiten Buena Vista Social Club -yhtyeen

edesmenneeseen treseroon Francisco ”Compay Segundo” Repiladoon. Mutta vastoin yleistä luuloa Compay Segundo ei soittanutkaan tresiä, vaan itse kehittämäänsä seitsenkielistä kitaraa nimeltään Armónico, jonka ääni on hyvin tresin kaltainen.

Kun Kuubassa kysytään, kuka on tresin numero ykkönen, löytyvät vastauksista usein seuraavat nimet: Pancho Amat, Papi Oviedo, Cotó, Renesito Avich, Nelson Gonzales ja Cesar Hechavarría. Kaikki kuusi ovat mestareita, mutta itse lukeudun Pancho Amatin fanikuntaan – enkä pelkästään huimaavan soittotaidon takia, vaan upeiden sävellysten sekä lavalta välittyvän soittamisen riemun vuoksi.

Jo kuopatuista suuruuksista on pakko mainita sokea tresero Arsenio Rodrígues, joka uudisti son-musiikkia lisäämällä yhtyeeseensä pianon, conga-rummut ja torvisektion. Eräs nykypäivän kiinnostavimpia tres-ilmiöitä on espanjalainen Raúl Rodrígues, joka soittaa tresillä flamencoa.

TRES SOI MYÖS SUOMESSA

Siitä lähtien kun ensimmäinen suomalainen son-yhtye, Septeto Son, perustettiin vuonna 1982, on yhä useampi kitaristimme kokeillut myös tresiä. Varsinaisia treseroita eli tresin soittajia on Suomessa kuitenkin vain muutamia. Tero Toivanen, Septeto Sonin pitkäaikainen johtaja ja tresero, on tehnyt soitinta tunnetuksi Suomessa jo yli 30 vuotta, ja häntä saan ainakin itse kiittää siitä, että olen soittimen löytänyt. Teron ja itseni lisäksi suomalaisia treseroita ovat ainakin Juhani Lampuoti, Markku Saarinen, Seppo Tyni, Matti Sillanpää ja Mikko Hyttinen.

Tresiä voi kuulla yllämainittujen kitara-sankareiden soittamana ainakin yhtyeissä: Septeto Son ja Cuarteto Cachimba (Tero), Kuukumina ja Los Fabulosos (Vili), Septeto Candela ja Son Sabroson (Juhani), Los Salsanismos (Markku), Conjunto Cafe (Seppo).

Lisää aiheesta:


bottom of page