top of page

Afrohaitilainen Petró-kultti ja sen lähettiläs Jesús La Rosa Pérez

Jesús La Rosa Pérez esittää yoruba-jumala Changóa

PETRÓ on afrohaitilainen tanssi, joka kuuluu vodú-uskontoihin. Beninistä Haitille saapuneella fón-kielellä vodún merkitsee suhdetta elävien, henkien ja esi-isien välillä. Alunperin Beninin ja Nigerian alueelta kotoisin oleva uskonto kehittyi edelleen Hispaniolan (myöh. Haiti / Dominikaaninen tasavalta) saarella, ja levisi monille muille Karibian saarille 1800-luvun alussa, kun haitilaiset kolonialistit pakenivat orjineen orjakapinan seurauksena itsenäistyneestä maasta.

Petró-kultti syntyi Haitissa salaisessa seurassa, jonka merkittävä vodú-pappi Don Petró perusti vuonna 1768. Tämän lahkon perustaminen oli yksi Haitin orjakapinan ensimmäisistä askelista. Petró-uskonnon harjoittajat ovat tunnettuja kuumasta ja voimakkaasta luonteestaan. Petrón vanhempi pappi on nimeltään Ungán, ja papitar Mambó.

Petró-musiikin tärkeimmät instrumentit ovat trian (kello), coua coua (helistin), mayo radá (iso rumpu), eguedé (pieni rumpu), sugó (keskikokoinen rumpu). Toisinaan petróon yhdistellään muita vodú-uskontoon kuuluvia instrumentteja.

Petrón tanssit ovat voimakkaita ja sensuelleja. Petróa voidaan tanssia sekä soolotanssina että paritanssina ja sitä tanssivat sekä naiset että miehet. Vaikka petró uskontona on vaikuttanut Kuubassa jo 1800-luvulta lähtien, tanssillisesti sen toi Kuubaan Conjunto Folklórico del Orienten entinen johtaja Milagro Ramirez, jonka johdolla Folklóricon tanssijat opiskelivat petróa kiertueella Haitissa ja toivat sen Kuubaan.

Tänä vuonna neljättä kertaa Helsingissä 17-19.8. järjestettävällä Kilombo -festivaalilla vieraileva artisti Jesús la Rosa Peréz on kehittänyt ja levittänyt petróa edelleen Kuubassa vuodesta 2005 alkaen. Jesús on sekoittanut petróon modernin tanssin vaikutteita ja tuonut petróon uusia tanssiliikkeitä. Jesús on myös opettanut petró-tansseja ammattilaisille ja tanssin opiskelijoille ympäri Kuubaa ja Yhdysvaltoja. Hänen kehittämäänsä tyyliä tanssitaan nykyään ympäri Kuubaa.

Kilombo-festivaalin työpajoissa syvennytään petrón historiaan, ja opetellaan sekä naisten että miesten liikkeitä. Tunneilla opetellaan myös petróon liittyviä muita afrohaitilaisia tansseja kuten maisepol (vodú), gagá, congolaye ja masun. Tunneilla tutustutaan tanssin lisäksi myös petrón rytmiikkaan ja lauluun.

Katso video: https://youtu.be/eHiv8p1q


bottom of page