top of page

Kuubalaisen musiikin elävät legendat Euroopassa osa 3: Martha Galarraga


MARTHA Galarraga on yksi valovoimaisimmista esiintyjistä, joihin olen kuubalaisen musiikin saralla törmännyt. Kuubassa syntyneellä ja tällä hetkellä Ranskassa asuvalla Marthalla on voimakas ja täyteläinen ääni, jonka vivahteikkaan käytön hän suvereenisti hallitsee. Mutta erityisen hänestä tekee hyvin laaja afrokuubalaisen folkloren tuntemus, joka näkyy, kuuluu ja tuntuu hänen koko persoonassaan niin lavalla kuin opetustilanteissa. Tänä kesänä Martha saapuu ensimmäistä kertaa Suomeen opettamaan laulua ja tanssia Kilombo Festivaaleille, jotka pidetään Helsingin Suvilahdessa 19-21.8.2016. Festivaaleilla Martha opettaa useita afrokuubalaisia tyylejä kuten Arará, Gagá, Yoruba, Conga ja Bembe.

Festivaalien koko ohjelma löytyy täältä: www.kilombofestival.com

Martha esiintyy myös Kilombon festivaaliklubilla 19.8. ravintola Storyvillessä yhdessä suomalais-kuubalaisen Tiempo Habana -yhtyeen kanssa.

Lisää tietoa festivaaliklubista löytyy täältä

Haastattelin Marthaa sähköpostin välityksellä 17.7.2016.

1. Olet tulossa ensimmäistä kertaa Suomeen opettamaan Kilombo -festivaaleille. Mitä odotat vierailultasi Suomessa? - Odotan, että ihmiset (suomalaiset) voivat tuntea henkistyvänsä afrokuubalaisten tanssien ja laulujen kautta. Odotan tämän projektin myös avaavan uusia näkymiä ja voivani välittää eteenpäin omaa afrokuubalaista kulttuuriani. 2. Hallitset afrokuubalaisen musiikin ja tanssin lukuisat tyylilajit? Mikä/mitkä niistä ovat suosikkejasi ja miksi? - Suosikkini tyylilajini on yoruba, koska se on minulla perheessä. Jatkan isäni, Lazaro Galarragan, perinnettä, joka myös oli Conjunto Folklórico Nacionalin jäsen. Lisäksi minut on initioitu Santería-uskontoon tasan 20 vuotta sitten. 3. Olet käynyt Kuuban kuuluisimman afrokuubalaisten tanssien ja musiikin koulun: Conjunto Folklórico Nacionalin. Millaista siellä oli opiskella? - Aloitin opiskelun Conjunto Folklórico Nacionalissa vuonna 1990. Opiskeluni kestivät 8 vuotta, joiden aikana sain opiskella erinomaisten ja vaativien opettajien johdolla. Heidän joukossaan ovat mm. Lazaro Ros, Alfredo Ofarril, Juan Garcia, Domingo Pau, Ana Luisa Caceres y Johanes Garcia Lisäksi haluan korostaa myös niiden asuinalueiden merkitystä, joissa olen vieraillut rumbissa ja pyhien rumpujen seremonioissa. Siitä lähtien kun saavuin Eurooppaan 1998 tärkein tavoitteeni on ollut välittää perinnettäni niin artistina kuin uskontoni edustajana. 4. Nykyään olet laulajana Grammy-ehdokas Omar Sosan yhtyeessä ja teette paraikaa levyä. Kerro, minkälainen on uusi projektinne? - Urani jazzin maailmassa alkoi Omar Sosan kanssa, johon tutustuin vuonna 1999 yhdessä Puerto Ricolaisen perkussionistin, John Santosin kanssa. Omarin kanssa kiersin Euroopassa, Yhdysvalloissa, Marokossa, Turkissa ja Japanissa, kunnes hän päätti jatkaa toisten projektien parissa. Vähän aikaa sitten pidimme residenssin Omarin uuden projektin kanssa, jonka nimi on Créole Spirits. Tarkoituksena on yhdistellä kahden eri kulttuurin elementtejä: Vodun ja Santerían. 5. Mikä on sinulle kaikkein tärkeintä musiikissa ja tanssissa? - Kaikkein tärkeintä on henkisyys. Ilman sielua ei ole musiikkia eikä tanssia.


bottom of page