top of page

Rehtorin rumba-muistelmia: Los Muñequitos de Matanzaz


Los Muñequitos de Matanzaz keikalla Havannassa 2009

PIENI kuubalainen asunto oli tulvahtanut täyteen ihmisiä sillä aikaa, kun istuin nojatuolissa syömässä lautasen kokoista pihviä. Kun huuhdoin rommilla viimeisen palan alas kurkustani, rumba oli jo täydessä vauhdissa, ja kaikkialla ympärilläni tanssittiin ja laulettiin. Eikä ihme, sillä nyt oltiin La Marinassa, yhdessä Matanzazin kaupunginosassa, jossa asustaa maailman tunnetuin rumba-yhtye, Los Muñequitos de Matanzaz. Sain tietää, että syy rumba-juhlaan oli talon isännän syntymäpäivä, joten intouduin täysillä mukaan minäkin. Kuorot vaihtuivat vauhdilla ja kun tuli sopiva tilaisuus, korotin ääneni pitkään huutoon pyytääkseni solistivuoroa. Tämä on rumba-jameissa tyypillinen tapa ilmoittaa muille, että nyt minä vuorostani lasken sisään seuraavan rumba-kuoron. Sain vuoron ja kaikki lähtivät täysillä toistamaan valitsemaani kuoroa. Olin hetken rumba-taivaassa kunnes vaihdoin toiseen kuoroon, jonka olin oppinut Havannassa Yoruba Andabo -rumbayhtyeeltä. Sen kuultuaan Los Muñequitosin solisti, Rafael "Niño" Navarro, katkaisi kädenliikkeellään musiikin ja julisti: ”Täällä Matanzazissa ei lauleta mitään tuollaisia kädet-ilmaan-kaikki-biletyskuoroja.”

Yhtyeen johtaja Diosdado Ramos ja laulaja Rafael "Niño" Navarro

RUMBAT RUMBANA

Tämä edellä kertomani vuonna 2009 tapahtunut episodi viestii siitä vakavuudesta, jolla vuonna 1952 perustettu Los Muñequitos de Matanzaz suhtautuu rumbaan. Tietenkin kysymys on myös kahden rumba-pääkaupungin, Havannan ja Matanzazin, välisestä ikuisesta nokittelusta, mutta Los Muñequitos pitää erittäin tarkkaa huolta perinteestä ja haluaa rumban pysyvän rumbana. Havannassa rumba hakee koko ajan uusia muotoja ja rumba-yhtyeet kilpailevat usein sillä, että kuka keksii parhaimman tavan yhdistää rumbaan päivän polttavimpien reggaeton- ja timbahittien kuoroja. Havannassa rumba-bändejä on moninkertaisesti pienempään Matanzaziin verrattuna, joten kilpailu on kovempaa ja erottautumisen tarve varsin ymmärrettävää.

KEIKKAMATKALLA LOS MUÑEQUITOSIN KANSSA

Havannaan matkusti keikalle myös Los Muñequitos ja matka tehtiin mitä tyylikkäimmällä minibussilla. Odottelimme bussin luona lähtöä kolme tuntia, kunnes viimein yhtyeen johtaja Diosdado Ramos saapui paikalle. Hänen jälkeensä myös minä sain luvan astua bussiin, jossa minulle ojennettiin jakkara viimeiselle paikalle keskikäytävälle kuljettajan viereen.

Keikka Havannassa meni hienosti. Illan muita esiintyjiä olivat Haila ja folklore-yhtye Los Jimaguas. Ja kun klo 3.00 aikoihin aamuyöllä lähdimme viimein paluumatkalle, mahdutettiin bussiin vielä viisi bändäri-typykkää, jotka aikansa nuorten Muñequitosien kanssa kuhistuaan jäivät pois kyydistä Havannan puolella. Los Muñequitos täytti siis tyylillä kaikki rumberon elämän tunnusmerkit.

Keikkabussi, jolla matkustettiin Havannaan


bottom of page